Jag har varit på resande fot i USA med Svenskt Näringsliv i drygt en vecka. Tidigt i morse ringer telefonen och jag svarar sömndrucket. På andra sidan Atlanten frågar en pigg journalist vad jag tycker om Stefan Löfvens utspel om beredskapsjobb i de gröna näringarna för nyanlända immigranter. Jag borde be honom ringa senare, men svaret kommer ur hjärtat direkt. – Om det tycker jag inte! Det är något förnedrande över alla dessa instegsjobb, beredskapsjobb och att sätta fullt friska människor i sysselsättningsåtgärder. Det är så -70 tal att det svider. Sänk för guds skull trösklarna till arbetsmarknaden så skapas det riktiga jobb. Se till att det blir enklare och billigare att anställa de grupper av människor som står längst ifrån riktiga jobb, sen må det vara ungdomar eller invandrare. Idag motarbetas säsongsanställningar, visstidsanställningar, deltidsjobb och vardagsjobb i tjänstesektorn. Regeringen tar bort arbetsgivaravgiftsrabatten för ungdomar och vill i stället skapa låtsas jobb. Hur känns det tror ni, att inte gå till ett riktigt jobb utan till en åtgärd?
Jag har varit på en fantastisk resa här i Kalifornien, vi har mött entreprenörer, riskkapitalister, företagare, innovatörer och många representanter för företag som Tesla, Google, Facebook med flera, en hel dag fick vi spendera på Stanford University. I området runt San Francisco bubblar det av utveckling och framtidstro, allt är möjligt. Jag slås av attitydens betydelse för framgång och hur starkt värderingsburna de unga företagarna vi mötte var. Man pratar om den goda kapitalismen som kan förändra världen till det bättre, vinst är inget fult ord, tvärtom, ett nödvändigt verktyg för att kunna göra gott.
”Failure is a stepping stone to success” är ett uttryck som jag fastnade för. Ett misslyckande är inte fult, utan ses som mycket intressant och frågan blir istället vad man lärde sig av processen. Flera gånger hörde jag uttrycket ”it´s hard to beat a man who never gives up”. Var du kommer ifrån eller vem du är spelar ingen roll alls, det handlar om vad du gör. Mer än hälften av företagen här skapas av immigranter, dubbelt så mycket som nationellt i USA. Det är en miljö där man ser nyttan av andras framgång och där man bejakar och delar med sig av kunskap och nätverk. Under veckans många besök och aktiviteter hörde vi inte ordet politiker och politik nämnas en enda gång. Jag måste erkänna att det var oerhört befriande.
Det stod smärtsamt klart för mig i morse, att idag åker jag hem till Sverige, till ett land som leds av en regering som gått vilse i pannkakan, där jantelagen styr ända in i Rosenbad. Där förtroendet för människors vilja att göra gott med sitt företagande inte finns Det suger. .. Sverige förtjänar ett nytt ledarskap.per av människor som står längst ifrån ett riktigt jobb, sen må det vara ungdomar eller invandrare. Motarbeta inte säsongsanställningar, visstidsanställningar, deltidsjobb och vardagsjobb i tjänstesektorn. Höj inte arbetsgivaravgiften för unga människor. Det stod smärtsamt klart för mig i morse att jag idag reser hem till Sverige, där planen från regeringen är att backa in i framtiden. Det suger… Sverige behöver nytt ledarskap!