Skip to main content

Boken består också av tio intervjuer med spännande personer som reflekterar över ledarskap,  sitt eget och andras. Här kommer några smakprov.


Elgesta Gård

Jessica Olsén, förman Elgesta Förvaltning 

”Jessica strävar efter mästarklass. Den målsättningen har fått henne att utveckla en strategi,  som jag nu för första gången verkligen till fullo får inblick i. Det räcker inte att våra djurskötare kan utföra allt jobb efter rutinbeskrivningar. Jag vill inte bara ha deras händer, jag vill att de använder huvudet och alla sina sinnen. Jag vill verkligen att de ska förstå vad de gör och vilka konsekvenser det får. Därför jobbar jag oerhört mycket med förståelsebiten, allt hänger ihop och ingen länk får brista i kedjan. Ska vi bli så bra som jag vet att vi kan bli, krävs det att alla är med i matchen. De ska verkligen se alla enskilda djur och vad varje individ behöver”

I-L & M

Mikael och Inga-Lill Gilbertsson, Stjernsunds Gård

”Mikael är den typiske entreprenören, han hittar nya affärsmöjligheter överallt.
– Hittar jag rätt folk så hittar jag jobb åt dem, det viktigaste är att jag känner att de passar in. De får gärna vara udda här, för vi är ett bra gäng tillsammans. Det är inte så noga vad de har för utbildning, jag formar personerna och tjänsterna efter min magkänsla. Vi försöker om möjligt ge folk heltidsarbete och det är en häftig känsla att hitta nya områden att vara verksam i. Som lantbrukare har vi ju oändliga resurser på våra gårdar, vi kan skapa vad som helst, säger Mikael självsäkert.”

bild6

Mia Appelqvist Alm, Ombergs Plantskola

” Introduktionssamtalen för alla nyanställda är en viktig förklaring till den goda stämningen, det inser jag efter att Mia har berättat hur hon gör.
– I en och en halv timme går jag igenom hur det går till här på Ombergs Plantskola. Vi pratar praktiska saker men också hur man behandlar varandra. Jag vill ha bort den negativa skoljargongen. Det är ju bara ett ”tugg” som inte betyder någonting och det förstör den goda stämningen. Jag säger också till dem att här är vi positiva, gnäll accepterar vi inte för det sänker alla. Finns det något tråkigare än när folk hela tiden frågar om det inte är rast snart, vad klockan är eller hur länge det dröjer innan dagen tar slut?”