Skip to main content

Se upp för Disney! LL 2005

By mars 6, 2010november 23rd, 2014Krönikor

Ett av världens mest framgångsrika företag genom tiderna är Walt Disney Company. Ett företag som utvecklats i takt med omvärlden, förenat tradition med förnyelse. Vid första anblicken verkar Disneyfilmerna vara harmlös underhållning för barn, men med Disney och televisionen ökade förmänskligandet av djur lavinartat. I Disneys underbara värld har djuren mänskliga egenskaper, vilket deras talspråk förmedlar med all önskvärd tydlighet. De har ett mänskligt intellekt och våndas över sin framtid medan de flesta som hanterar djur vet att ett djur lever i nuet. Att skilja dikt från verklighet kan vara svårt även för dem som inte längre är barn. Fabler och myter om djur fascinerar oss, redan på Aisopos tid var det så, skillnaden är att nu verkar sagan blivit sann. I dag finns det ett par generationer som vuxit upp med Disney vilket påverkar samhällsattityden i djurskyddsfrågor.

Allt ska naturligtvis inte skyllas på Disney. Kopplingen mellan hög välfärd och företeelsen djurrätt är troligen signifikant. En kombination av ensamhet och bruten förankring till landsbygden och lantbrukets djur är andra faktorer som påverkar folks benägenhet att överföra mänskliga egenskaper till egna husdjur. Djuren blir surrogat för uteblivna sociala kontakter, tröst och sällskap i en svidande ensamhet. I Sverige kan vanvårdsfall av djur ge större rubriker än mord på en okänd människa. Det går aldrig att ursäkta vanvård av djur, det är oförsvarligt, ändå är det intressant att jämföra proportioner.

Aldrig tidigare i historien har myter om djur inneburit ett hot för oss som lever på att föda upp djur. Djurrättsattacker och terror mot djuruppfödare har verkat vara i avtagande de senaste åren, med några förskräckande undantag. Men tro för all del inte att vi inom lantbruket är av med frågan. De människor som drev djurrätten på ett anarkistiskt sätt för några år sedan har bara flyttat fram sin position i samhället. Vi kommer att möta dem igen på höga maktpositioner, som myndighetsutövare, journalister och politiker. Med både en djuretisk universitetsutbildning och ny Djurskyddsmyndighet finns risken att Skara blir ett eldorado för folk som vuxit upp med Bambi på näthinnan. Det sista svensk animalieproduktion behöver är ytterligare särregler och detaljregleringar kring djurskyddet.