Skip to main content

Det är inte okej Stefan

By december 9, 2015Debatt, Krönikor

Då har ännu en svensk statsminister uttalat sig om sina (o)vanor att äta kött. Först var det Göran Persson som för femton år sedan filosoferade fritt i en DN intervju före jul, där hyllade han veganrörelsen och kände starkt obehag av att äta kött. För övrigt är han nötköttsuppfödare idag och har själv liknats vid ett köttberg. Sedan kom november 2009 och kriminell djurrättsaktivism firade triumfer, genast kände Reinfeldt stor tveksamhet till julskinkan. Någon senare karriär som grisuppfödare har vi tyvärr inte sett till ännu, men det är knappast för sent.

Och nu är vi där igen… På klimattoppmötet i Paris, vad väljer statsminister Löfven att lyfta fram för budskap till media? Jo han ska minska sitt köttätande. Att äta mindre kött behöver på intet sätt vara fel, så jag hoppas att han egentligen menade att han väljer kött med omsorg när han äter och att han låter fulköttet försvinna från tallriken. Hoppas också svenska konsumenter är lika insiktsfulla att de långsiktigt prioriterar svenskt kött, uppfött, slaktat och förädlat i Sverige. Vad som däremot knappast är insiktsfullt är att dra allt kött över en kam, köttproduktion är en mångfacetterad verksamhet med uppenbara fördelar som sysselsättning i hela Sverige, näringsrikt födointag, kulturell identitet och biologisk mångfald. I mitt stilla sinne undrar jag om det är Bolibompakamraterna i regeringen, vars närmsta kontakt med ett nötkreatur är den talande kossan Doris, som satt köttet på dagordningen för herr statsministern eller om det är eget kreativt ”hittepå”.

Men helt ärligt. Är detta det viktigaste en svensk statsminister kan lyfta fram för pressen på ett internationellt klimattoppmöte, att han och en liten befolkning i norra Europas utkant kan tänka sig att äta en biff mindre? När det finns en hel grön näring som ivrigt står redo att ställa om Sverige från svart till grönt? Där det nya svarta är grönt förnyelsebart från jord, skog, vatten, sol och vind. När vi vet att ny innovativ miljöteknik från svenska företag kan ge tillväxt för ökad välfärd globalt. För övrigt flög Löfven till Paris, frågor på det?

Det är inte okej Stefan, Sveriges statsminister bör hålla sig för god för att bidra till käbblet.

Politik är ibland ett pinsamt populistiskt påfund.